Στα πλαίσια των δράσεων του Παρατηρητηρίου κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποιήσαμε διαγωνισμό με αντικείμενο τη συγγραφή δοκιμίου σχετικά με την αποτροπή της σχολικής βίας.
Οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας κλήθηκαν να γράψουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους γύρω από το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Από τα δοκίμια επιλέχθηκε για την αρτιότητα του ύφους και των προτάσεών του το δοκίμιο του μαθητή Κώτσογλου Ιωάννη.
Ο μαθητής σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18.5.2015 στην αίθουσα «Γεώργιος Κοτσιάνης» του συγκροτήματος των ΕΠΑΛ της περιοχής, όπου παρουσιάστηκαν διάφορα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2014-15, βραβεύθηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Στη συνέχεια αναρτούμε το σχετικό δοκίμιο του μαθητή Κώτσογλου Ιωάννη.
BULLYING: Μια ξένη αμερικανική συνήθεια ή μια απειλή που έχει φτάσει και στην Ελλάδα; (Εργασία του μαθητή της Α΄ Τάξης Κώτσογλου Γιάννη, 2014-15)
Ας αρχίσουμε με το τι είναιbullying.Βullyingή σχολικός εκφοβισμός είναι η επαναλαμβανόμενη και στοχευμένη βία είτε ψυχική είτε σωματική μεταξύ μαθητών. Τι προκαλεί τοbullying; Τοbullyingπροκαλείται λόγω της ανάγκης ορισμένων ανθρώπων να ασκούν ένα είδος εξουσίας σε κάποιους άλλους, και τι πιο αποτελεσματικό από το να καταστρέφεις κάποιον σωματικά και ψυχικά σε καθημερινή βάση; Αλλά ας επιστρέψουμε λίγο στην Ελλάδα, έχει φτάσει τοbullyingμέχρι εδώ; υπάρχουν περιστατικά; καθώς και τρόποι αντιμετώπισης;
Όσο τρομερό και αν ακούγεται ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται να έχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μαθητές γίνονται όλο και πιο επιθετικοί προς άτομα με διαφορετικά γνωρίσματα όπως φύλο, εθνικότητα, ύψος, βάρος κτλ. Καθημερινά καθηγητές πρέπει να παρέμβουν ώστε να εμποδίσουν κάποιον καβγά. Αλλά δεν είναι όλα τα περιστατικά σωματικής βίας. Κάποια είναι ψυχικής, και αυτό τα κάνει πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Ένα σχόλιο, ένα βλέμμα, μια κακόβουλη κουβέντα για κάποιον θα μπορούσαν να φέρουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του σωματικούbullying.Άρα είμαστε καταδικασμένοι; Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον σχολικό εκφοβισμό; Θα πρέπει απλώς να ανεχόμαστε τέτοιου είδους πράξεις για πάντα;
ΟΧΙ, τοbullyingαντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλου είδος εκφοβισμός και η λύση είναι σχετικά απλή. Πρέπει να το παραδεχτείτε σε κάποιον. Ένας μπορεί να είναι αδύναμος, πολλοί όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε. Οπότε, μιλήστε στους γονείς σας, στον διευθυντή, ακόμα και σε έναν φίλο και ζητήστε του την βοήθειά του.
Τοbullyingείναι μια μάστιγα που φθείρει την Ελληνική κοινωνία αλλά αντιμετωπίζεται και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην καταπολέμησή της.